Przejdź do głównej treści

Imieniny:


RAZEM

Średzki wypiek z tradycją (ciekawostka historyczna)

 

Nasze miasto w XIX w. i na początku XX wieku mogło pochwalić się wypiekami, które znane były nie tylko w kręgach lokalnej społeczności, ale również rozsławione były chociażby w Ameryce Północnej.


Rodzina Sartorius od kilku pokoleń prowadziła piekarnię na rynku w Neumarkt. Głównie specjalizowali się w wypiekaniu pieczywa i pierników. Sartoriusowie wypiekali również tzw.: ,,Neumarkter Zuckerzwieback'', czyli Średzkie sucharki. Dziś wydaje nam się to błahe, lecz wówczas cieszyły się one wielkim uznaniem. Sławne i bardzo smaczne musiały być również ,,Schaumbrezel'', czyli precle.

Podczas wielkiego zjazdu piekarzy w St. Louis w 1927 roku Sartorius zdobył pierwsze miejsce na najlepszy wypiek. Upiekł wówczas Średzkie Sucharki, które zrobiły furorę w USA. W 1928 roku w Berlinie zorganizowano konkurs na najlepszą dekorację piekarzy, Paul Sartorius otrzymał dyplom za dekorację z sucharków i precli.

Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Średzianie nie gęsi, swoje precle mają.

Adam Dominiak

Źródło: Neumarkter Kreiskallender 1940

Źr. ilustracji Neumarkter Kreiskalender 1940

Zdjęcie precla oraz sucharków - tematyczne

Aktualizacja: 15.10.2025 | 20:43


ZOBACZ RÓWNIEŻ

ARTYKUŁY PARTNERÓW

NAJNOWSZE PUBLIKACJE



Miejsce na Twoją reklamę
tel. kom. +48 500 027 343
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.